Vánoční recepty rodiny Hypšových a Weigendových
13. 12. 2025
Po generace vyzkoušené recepty našich rodin. Dobrou chuť :-).
Vyzkoušené perníčky
50 dkg hladké mouky
holandské kakao podle chuti
1 lžička perníkového koření ( mletá skořice, tlučený hřebíček, anýz, badyán)
25 dkg moučkového cukru
2 vejce
1 lžíce rozpuštěného medu
1- 2 lžíce mléka
1 prášek do perníku
Těsto zpracujeme a necháme alespoň 30 minut odležet v chladu. Poté vykrajujeme figurky, klademe na plech a potřeme vejcem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 st. C asi 8- 10 minut.
Závin z taženého těsta
20 dkg hladké mouky
špetka soli
6 dkg tuku
100 ml horké vody
1 lžička vinného octa nebo citronové šťávy
5 dkg hladké mouky na vyválení
strouhaný perník na posypání placky (možno nahradit strouhankou)
jablka
skořice
10 dkg rozinek
10 dkg ořechů
Tuk rozehřejeme a přidáme do vody s octem nebo citronovou šťávou, přidáme do mísy k mouce a zpracujeme tužší těsto. Poté těsto tak dlouho zpracováváme rukama, až je hladké a nelepivé. Vložíme do mikrotenového sáčku a necháme nad párou nahřát. Těsto přendáme na vál, kde je na moukou posypané čisté utěrce vyvalujeme a vytahujeme, až je velmi tenké. Poté potřeme rozpuštěným tukem nebo rostlinným olejem, posypeme strouhaným perníkem nebo strouhankou, poklademe nastrouhanými jablky, skořicí, rozinkami, ořechy a cukrem a srolujeme, Oba konce pečlivě spojíme a podsuneme pod závin. Potřeme vejcem. Vložíme do trouby předehřáté na 210 stupňů C. Po upečení potřeme zbylým tukem a pocukrujeme.

Fotka od gianluca z Pixabay, děkujeme

